Page 1 of 1

So frustrating: juddery playback everywhere but WP7

PostPosted: Wed Apr 04, 2012 5:27 am
by ianken
Silverlive via desktop: (silverlight 5 installed) : jerky/juddery playback
Android (via RMC and a variety of external players): less jerky than in the browser on the dekstop.
Windows Phone 7 via Media Buddy: smooth as butter. Seriously, Media Buddy plays the way all the others SHOULD, but do not. But oddly, the fidelity is not as good.

This is really frustrating. I assume the server streams a bit differently to the various clients. My Windows Phone is not my primary device, and I'd love to use this on my Galaxy Tab 10.1 if I could get it to play smoothly.

Is there anything obvious, some setting I could tweak?

On the Android side of things I've tried:

Rock Player
VPlayer
Dice Player
And the various built-in players.

Re: So frustrating: juddery playback everywhere but WP7

PostPosted: Fri Apr 06, 2012 8:40 pm
by PeeWee
Hi, I use Daroon Player on Android, it's the best for me, but your experience may be different. Give it a try...

Re: So frustrating: juddery playback everywhere but WP7

PostPosted: Sat Apr 07, 2012 4:48 am
by ianken
Got a market link? It does not appear to be there.

Re: So frustrating: juddery playback everywhere but WP7

PostPosted: Sun Apr 08, 2012 12:50 am
by ianken
Found it on the developers site. No better than Dice, which is almost there.

But Media Buddy on WP7 is like butter. Arg!

Re: So frustrating: juddery playback everywhere but WP7

PostPosted: Tue Apr 10, 2012 12:31 pm
by andreaseide
Hi.
Have you tried th Remote Media Center app on your Galaxy Tab10?
Piet has a beta version with added possibility to set bitrate yourself.

Re: So frustrating: juddery playback everywhere but WP7

PostPosted: Wed Apr 11, 2012 5:00 am
by ianken
andreaseide wrote:Hi.
Have you tried th Remote Media Center app on your Galaxy Tab10?
Piet has a beta version with added possibility to set bitrate yourself.


Yep! I'm on the beta now and I've sent feedback to him. The new experimental bit rate settings yield better behavior in the in-box player vs the default settings. But playback of 29.97hz and 59.94hz content is still pretty glitchy in a periodic, rythmic manner. 23.976 hz stuff from my video collection is much better. I suspect an issue on the transcode side.

Edit... Just went and played some 25hz stuff in my collection. Its silky smooth. Now I really think there's a wonky issue on the server. And Carl wont see it if he tests with 25hz UK content. On 23.976 film it will be somewhat subtle.

Re: So frustrating: juddery playback everywhere but WP7

PostPosted: Wed Apr 11, 2012 9:19 pm
by axioms
I have been asking about this for a while now. At least you recieved some replies. Only one person attempted help when I intially brought this up. I guess I was not asking the right questions :( . I also think the problem lies on the server/transcode side. My issues lie with all HD recordings using the wtv container. With RP, SD plays back fine, HD introduces all kind of judder, just like you described. My initial though was the transcode was having issues with any broadcast that used h264 inside the wtv container (recording). Maybe it is something else entirely, like a framerate issue. SD recordings play fine HD, not so much, very juddery, just like you described. I know its not a network issue on my side. Plenty of bandwidth and hardware is up to snuff. I dont use RP much anymore because of this. Although I check back every so often to see if a fix has been discovered. Still hearing crickets when I check back and look at my prior posts....

Good luck. I hope someone lends you more help then I recieved. Hopefully, you will find a solution.


viewtopic.php?f=17&t=1153
viewtopic.php?f=12&t=1316

Re: So frustrating: juddery playback everywhere but WP7

PostPosted: Thu Apr 12, 2012 4:51 am
by ianken
I'm 99% certain this is the transcoder forcing 25Hz on the encode. For folks in 25Hz content land, this is no big deal.

If I use this command line I get smooth playback, as smooth as can be expected given the nature of the content:

Code: Select all
ffmpeg -i "480i_29.97.wtv" -sn -vf "yadif=0:0:0,crop=in_w-2*8:in_h-2*8"  -vcodec libx264 -crf 20 -strict experimental -acodec aac -ac 2 -ab 128k -y "test.mkv"


However, if I add "-r 25" to force 25Hz? I get the exact sort of glitchy playback I see on the Andoird and Silverlight clients.

Code: Select all
"ffmpeg  -i "480i_29.97.wtv" -sn -vf "yadif=0:0:0,crop=in_w-2*8:in_h-2*8"  -r 25 -vcodec libx264 -crf 20 -strict experimental -acodec aac -ac 2 -ab 128k -y "test.mkv"


Yes, I know MKV is not streaming. But it allows me to play and reproduce what I am seeing perfectly.

Alas, using the custom FFMPEG option filed to set "-r 0" which should match input to output just breaks streaming.

Re: So frustrating: juddery playback everywhere but WP7

PostPosted: Thu Apr 12, 2012 4:10 pm
by piet5211
Although I am surprised this issue has not been brought up more often, I think it is a big deal given the large proportion of US users (almost 50% of RMC).
Maybe the dropbox link to some sample 24.xx en 29.xx Hz videos could be shared here for others to have a look at it...

Re: So frustrating: juddery playback everywhere but WP7

PostPosted: Sun Apr 15, 2012 5:25 am
by ianken
Alas, the stuff is copyrighted, even if small samples. I'll PM Carlos with links.

I posted a followup in the bugs section. I have verified that it is indeed the case that the server is forcing 25Hz at encode time.

viewtopic.php?f=9&t=1393